Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

image 2023 04 08T21 20 24 813ZНа Лазарова събота, 8 април, в Рилската св. обител беше ръкоположен нов йеромонах. Това е дългогодишният йеродякон на манастира о. Нектарий (Николов). След дванадесет години това е първото ръкоположение в обителта на йеромонах, т. е. монах-свещеник, който може да служи всички богослужения в Православната църква с изключение на ръкоположението в свещен сан (това е право само на епископа). 

Още преди Великия пост, след предложение на игумена на манастира, Адрианополски епископ Евлогий, подкрепено от манастирския събор (колективния орган на управление на един манастир), Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия взе решение за неговото ръкоположение, а на днешния ден той беше ръкоположен в йеромонашески чин от Неврокопски митрополит Серафим, натоварен от Св. Синод да бъде връзка със ставропигиалния манастир. 

Заедно с митрополита литургията отслужиха игуменът еп. Евлогий, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. д-р Антоний, игумен на манастира „Св. пророк Илия“ в Ливан, на 30 км от столицата Бейрут, йеромонах Йоан, игумен на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“, монаси от манастира и свещеници от няколко български епархии. Сред иподяконите и гостите на празника имаше хора също от Сърбия и Гърция.

Песнопенията на богослуженията бяха изпълнени от два малки хора с подбрани певци, ръководени съответно от изкусните псалти д-р Андрей Касабов и Димитър Златинов.

В поздравленията си към новоръкоположения йеромонах митрополитът и епископът изтъкнаха значимостта и високата отговорност на свещеническия сан. Митр. Серафим препоръча на йером. Нектарий да внимава над себе си, да бъде разсъдителен и винаги да помни голямата отговорност, която носи не само за своята душа, но и за душите на всички онези братя и сестри, които ще търсят благодатните му молитви и свещенодействия, ще молят за духовни съвети. А еп. Евлогий изтъкна досегашното примерно и всеотдайно служение на о. Нектарий в светата обител, като изрази надежда, че и занапред той ще бъде пример за всички в обителта на всебългарския покровител св. Йоан Рилски.

Справка: 

На същия ден в 2011 г., Лазарова събота, но тогава паднала се на 16 април, Адрианополският епископ Евлогий, игумен на обителта, ръкоположи йеромонах Макарий (Чакъров), сега Главиницки епископ и викарий на Русенския митрополит.

А йеромонах Нектарий (светски имена Никола Николов) е роден в град Елена, Великотърновска област, и е завършил Пловдивската духовна семинария "Свети Кирил и Методий" и Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Постриган е в монашество на Игнажден, 20 декември 2007 г., в Рилската света обител заедно с монах Макарий (Чакъров) от Неврокопски митр. Натанаил. Името Нектарий му е дадено в памет на преподобния светец Нектарий Битолски (15 век). За йеродякон е ръкоположен също на Лазаровден, 19 април 2008 г., от игумена на обителта Адрианополски епископ Евлогий. За сведение нека се знае и тази подробност: свети Нектарий Егински (светско име Анастасий Кефалас) при пострижението си е получил името Лазар, но при йеродяконското му ръкоположение е наречен Нектарий, с което име е известен днес по цял свят.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dayq8 

Разпространяване на статията: