Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (100 Votes)

2022 08 21 0925Успението на св. Йоан Рилски на 18 август беше отбелязано в Рилския манастир с всенощно бдение и св. Литургия.

Стотици православни християни се стекоха на почетат празника. В литургията взеха участие трима митрополити – Неврокопски Серафим, Видински Даниил, както и Арголидски Нектарий от Гръцката църква. В празничното богослужение участваха и Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Рилската св. обител, архим. Василий – протосингел на Софийска митрополия, както и монаси от братството.

Гостуващият на Неврокопска епархия митр. Нектарий, който носи със себе си частица от мощите на св. Лука Кримски (Войно-Ясенецки), донесе в Рилския манастир реликвата, за поклонение от вярващите.

2801d276dd3cbcd239aa3118b00b5505„Днес сме се събрали да почетем св. Йоан и да измолим отново неговото благословение и благодатната му подкрепа, защото все повече животът ни се изпълва с изпитания, които се оказва, че не сме готови да посрещнем“, каза митр. Серафим. Той посочи, че лесно се поддаваме на разединението, на противоречията, на враждите помежду ни, а трябва да бъдем по-единни и това може да стане чрез вярата.

Еп. Евлогий благодари на митр. Нектарий за възможността вярващите да се поконят пред мощите на св. Лука Кримски. „За да можем всички ние, чули и чели за него и чудесата, които е вършил, да се поклоним на живо и да получим неговата благодат и благослование“, каза еп. Евлогий. „Доста време вече живеем в напрегната обстановка – както в нашата държава, така и в близки до нас страни. Нуждаем се от смирение, силна вяра и упование в Бога. Да се молим да има мир, защото без него всичко друго около нас се обезмисля“, каза още игуменът на манастира.

Снимки: БНР


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8capy 

Разпространяване на статията: