Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

5Българският патриарх Неофит изпрати съболезнователно писмо до Сръбския патриарх Порфирий относно кончината на Захумско-Херцеговинския епископ Атанасий (Йевтич). Предстоятелят на Българската църква определя покойния епископ като една от най-ярките личности на съвременното православно богословие, чието име ще остане безсмъртно в паметта на Православната ни църква.

В писмото на Негово Светейшество патр. Неофит се казва:

Ваше Светейшество,

С болка научихме за преставянето в Господа на бившия Захумско-Херцеговински епископ Атанасий (Йевтич).

Владика Атанасий – епископът с безсмъртно име – остава в паметта на Православната ни църква като изключително харизматична, авторитетна и дълбоко вярваща личност, като достоен пастир и скромен монах, който в творчеството си се доказа като изключителен познавач на Свещеното Писание, Патрологията и Догматическото богословие.

Напусна ни една от най-ярките личности на съвременното православно богословие, който остави след себе си богато богословско творчество, което е превеждано в целия свят. Епископ Атанасий често гостуваше в България и изнасяше академични лекции в родните ни богословски школи.

Изказваме съболезнования към Ваше Светейшество и Светия Синод на братската Сръбска църква, и отправяме молитва към Нашия Господ и Спасител Иисус Христос да прости всяко съгрешение на новопреставилия се архиерей и го настани там, където почиват праведниците, защото „блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега. Да, казва Духът, нека починат от трудовете си: делата им вървят заедно с тях“ (Откр. 14:13).

Бог да упокои сред светиите верния и трудолюбив Свой раб

епископ Атанасий!

Вечна и блажена да пребъде паметта му!

С братска в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yuxf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]