Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

DSC 0003На 13 ноември в Аукционна къща и Галерия „Енакор“ в София се състоя официално представяне на новоиздадената биографична книга за блаженопочиналия Великотърновски митрополит д-р Стефан (Стайков; 1907-1995 г.). Той е избран за митрополит на тази древна патриаршеска катедра през 1962 г. и я ръководи повече от три десетилетия.

Книгата е дело на църковния изследовател Борис Цацов, който е издал вече няколко книги за архиереите на Българската православна църква.

На събитието присъстваха Русенският митр. Наум, Тивериополски еп. Тихон, протосингелът на Софийската св. митрополия архим. Василий, други клирици и гости от столицата, Велико Търново, Пловдив и Варна. Сред присъстващите бяха акад. Иван Радев, проф. Жоржета Назърска, д-р Момчил Методиев, д-р Живко Лефтеров, проф. Пенка Радева, д-р Горан Благоев и др.

DSC 0040Представянето беше открито от г-жа Юлия Върбанова, управител на галерията, която изрази радостта си от възможността да е съпричастна към популяризирането на подобно историческо издание. Встъпително слово към гостите произнесе Борис Цацов, който разказа за идеята и осъществяването на книгата, плод на десетилетна работа. Рецензент и автор на предговора е покойният Видински митр. Дометиан, а и много от написалите свои спомени за митр. Стефан вече са покойници.

За личността и делото на покойния Великотърновски митрополит д-р Стефан говориха Тивериополски еп. Тихон и проф. д-р Иван Желев Димитров, редактор на сборника, които споделиха личните си впечатления от дядо Стефан, разказаха за градивната му архипастирска дейност и непринуденото му човешко отношение към всички хора.

В края на събитието беше предложен скромен коктейл, по време на който гостите имаха възможност да получат в дар екземпляр от книгата и да прекарат приятни минути в обсъждането ѝ.

В сборника Великотърновски митрополит д-р Стефан – Автобиография и спомени за пръв път се публикува и автобиография на митр. Стефан, писана от владиката през 1970-1971 г. Изданието е илюстрирано с богат снимков материал, а особено интересно го правят и спомените на 45 съвременници на архиерея, разказващи за неговата личност и многоплодното му служение.

Снимки: Атанас Димитров 

DSC 0018

DSC 0003

DSC 0213DSC 0213DSC 0213


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhd8k 

Разпространяване на статията: