Мобилно меню

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

Конференция 3 CMYKНа 18 и 19 юни в Рилската св. обител ще се проведе научна конференция по случай 550 години от връщането на мощите на преп. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.

Събитието се организира съвместно от домакините и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Участие ще вземат преподаватели от Богословския факултетт на СУ, Богословския факултет на Букурещкия университет, ЮЗУ, ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“, Софийската духовна семинария и др. Въпреки изявеното желание преподаватели от ПБФ на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ няма да могат да вземат участие в научното събитие, тъй като на 18 юни се провежда общо събрание за избор на ръководни органи на факултета.

Докладите ще бъдат представени в Иконната галерия на манастира с начало и в двата дена от 9:30 ч. Входът е свободен.

Участниците ще дискутират върху различни измерения на огромното влияние на Рилския чудотворец и неговата св. обител върху духовния живот по българските земи, за почитта към него сред други народи, за присъствието му в живота на българските християни днес. Сред заявените доклади на участниците са:

„Владислав Граматик и неговият разказ за връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търновград в Рилската света обител“ (Вася Велинова); „Манастирът като средище: църковно-исторически контекст на завръщането на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител“ (Павел Павлов); „Службата за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски в музикалните ръкописи в Рилския манастир“ (Андрей Касабов); „Българският образец за святост св. Йоан Рилски – пътуване през времето“ (Венцислав Каравълчев); „Молитва и медитация при св. Симеон Нови Богослов (949-1022 г.)“ (о. Константин Пътуляну); „Паметта за мощите на св. Иван Рилски и за тяхното завръщане в Рилския манастир“ (Иван Ж. Димитров); „Монаси-дендрити на Балканите“ (Златина Иванова); „Връзката между мощите на св. Йоан Рилски и руския град Рилск“ (Божин Дончев); „Св. Йоан Рилски в българското училище“ (Полина Спирова); „Пещерата на св. Йоан Рилски край с. Гърбино, Кюстендилско“ (Явор Митов) и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4u4y 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата