Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

388766Папа Франциск посети мигрантския център в столичния квартал „Враждебна“ рано тази сутрин. Посещението на центъра беше една от важните спирки при неговата визита у нас като жест на подкрепа към хората, които са принудени да търсят нов живот за себе си и своите семейства далече от родината си, а също и да окуражи тези, които помагат на мигрантите в тяхната интеграция. Папата се срещна с около 50 души, сред които семейства с деца, предимно от Сирия и Ирак. Децата поздравиха госта с песен и му подариха свои рисунки. В обръщението си към присъстващите папата отбеляза, че съзнава тежестта и трудностите на бежанския живот, „белязан от болката от напускането на родината и опитите да се преместите в една друга родина“. „Но винаги има надежда. Днес светът на мигрантите и бежнаците е един кръст, един кръст на хуманността, кръстът на много страдащи хора“, каза папа Франциск.

Служители на Каритас България, които обгрижват бежанския център във „Враждебна“, изразиха надежда срещата на папата с миграните да подобри климата на приемането им тук, както и че този жест ще помогне на всички да разберат, че сме еднакви в уязвимостта.

Едно от водещите пастирски послания на папа Франциск през годините е за състрадателно и човечно отношение към бежанците. През април 2016 г. той заедно с Вселенския патриарх Вартоломей и Атинския архиепископ Йероним посетиха приемния център „Мория“ на о-в Лесбос в Гърция. „Всички сме мигранти“, заяви тогава папата, а патр. Вартоломей отбеляза, че светът ще бъде съден заради отношението си към бежанците.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udc69 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.