Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (95 Votes)

синодна палатаНа днешното си заседание Св. Синод на БПЦ е отхвърлил предложението да се свика общоправославен събор, на който да се обсъди украинският разкол. Такова искане се съдържа в писмо на Московския патриарх Кирил, изпратено до предстоятелите на всички поместни православни църкви, за което съобщиха църковните медии в чужбина.

Идеята е била внесена за гласуване на заседанието на Св. Синод на БПЦ от Ловчанския митр. Гавриил, но проекторешението за свикване на надюрисдикционен събор е отхвърлено. За проекторешението са гласували Ловчанският митр. Гавриил, Варненският Йоан и Видинският Даниил. Против са гласували Негово Светейшество патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан. С особено мнение са Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.

„След проведеното гласуване Св. Синод не приема предложеното от митр. Гавриил проекторешение“, се казва в официалното съобщение за проведеното днес заседание.

На заседанието е било разгледано и писмото на Московския патр. Кирил, в което той „уведомява за тревожните събития свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП“. Св. Синод е взел решение да предаде писмото за разглеждане на специална синодна комисия по въпроса за църковния разкол в Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw88q 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]