Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Роженски манастирНеврокопска св. митрополия съобщи, че Роженският манастир ще бъде затворен за неопределено време днес, докато се провеждат следствени действия от полицията заради извършеното снощи нападение над св. обител.

„С болка и тревога съобщаваме, че на 18.09.2018 г. вечерта бе извършено нападение над Роженския манастир „Св. Рождество Богородично“ и е оказано физическо насилие над духовно лице в манастира от група неизвестни засега извършители. В момента се провеждат следствени действия от компетентните органи, поради което достъпът до манастира днес ще бъде ограничен за неопределено време“.

Шестима маскирани мъже нахлуха снощи, около 20 ч. в Роженския манастир „Рождество Богородично“. Двама от нападателите са съборили на земята духовника, който е бил сам в св. обител, завързали са устата му с тиксо, а самия него с въже на стол. След това са започнали да разбиват стените под иконите, търсейки „съкровището на манастира“. По първоначална информация нападателите не са откраднали икони от манастира, нито пари. Взели са само телефона на свещеника, вероятно за да не потърси помощ. 

Кметът на Сандански Кирил Котев каза за bTV , че има следа, по която се работи и очаква съвсем скоро да стане ясно кои са крадците, които са били облечени в черни дрехи. В Роженския манастир има камери, които са заснели лицата на двама от извършителите, защото те не били с маски, а само с качулки, нахлупени плътно на главите. Нападателите са счупили камерите, смятайки, че така унищожават записите, но не са успели.

Преди няколко дни подозрителните мъже влезли в манастира, очевидно за да огледат обстановката. Още тогава свещениците се усъмнили в тях.

Междувременно стана ясно, че полицията е задържала петима от предполагаемите извършители. „Няма да конкретизирам бройката, но вече има задържани лица, чиято съпричастност към снощното деяние се проверява, и работата по случая продължава“, съобщи директорът на полицията в Благоевград старши комисар Николай Хаджиев.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9rhy 

Разпространяване на статията: