Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

004С приветствие на Варненския и Великопреславски митр. Йоан на 10 септември във Варна беше открито 20-то издание на Седмицата на православната книга, което се провежда под надслов „1125 години от Преславския събор“. В своето встъпително слово митр. Йоан отбеляза: „През настоящата година изданието на нашия форум е обвързано с паметта ни за едно от най-важните събития от живота на Православната ни църква: 1125-годишнината от свикването и провеждането на Преславския събор – Първия църковно-народен събор на новоучредената Българска църква, благодарение на решенията на който Църквата ни получава възможността да проповядва Христовото Евангелие и да разпръсва лъчите на Христовата светлина на разбираем за своите чеда език, а християнството се утвърждава окончателно като осъзната вероизповед и цялостен светоглед на нашия народ“.

Приветствие от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до форума прочете архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия.

Доц. д-р Тодор Тодоров от Шуменския университет изнесе доклад на тема: „Преславският събор от 893 година – историческа равносметка след единадесет века“.

Беше представена книгата Посланието на Цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис, издадена от Варненска и Великопреславска митрополия, а след това – Един живот изпълнен с чудеса – житие и молебен канон на св. мъченик Неофит, продукт на Синодалното издателство на БПЦ.

Представянията на книги, беседи и срещи с автори ще продължат всяка вечер от 18 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна. Форумът ще бъде закрит на 14 септември (Кръстовден), когато ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна.

Вече две десетилетия Седмицата събира във Варна автори, преводачи, издатели и почитатели на православната книга не само от България, но и от други страни. Форумът е едно от утвърдените културни събития за морската столица.

Тазгодишната програма на Седмицата можете да видите – тук.

555559899По-рано, на 10 септември Варненският и Великопреславски митр. Йоан взе участие в откриването на новата учебна година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Владиката отслужи водосвет и приветства студентите, преподавателите и служителите на висшето училище. С архиерея съслужиха духовници от Шумен.

На тържеството присъства и президентът Румен Радев, който заедно с митрополита и другите официални лица накрая поднесоха цветя пред паметника на Епископ Константин Преславски.

Снимки: Сайт на Варненска и Великопреславска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u94k4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.