Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
30-членна археологическа експедиция проучва средновековния български манастир от края на девети век в местността “Текекараач” до варненския квартал “Възраждане”, предаде БГНЕС.

Експедицията е ръководена от проф. Казимир Попконстантинов, декан на Православния богословски факултет и ръководител на катедра “Археология” в Историческия факултет на Великотърновския университет “Св. Кирил и Методий” съвместно с директора на варненския Археологически музей Валентин Плетньов.
В състава на експедицията са включени студенти по археология от Великотърновския университет, студенти от Папския институт по християнска археология в Рим, ученици от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства във Варна.
Проучвания в местността “Текекараач” се правят за десета поредна година. Целта на тазгодишните проучвания е да се разкрият основите на т. нар. скрипториум - мястото, където са се разработвали и орнаментирали средновековните български ръкописи. Той се намирал в западната част на манастира.
Основите на скрипториума стъпват върху постройка, градена върху големи каменни блокове от десети век, открита от археолозите миналата година при разчистване на ями. Миналата година се установи също, че в югозападната част на манастирската сграда има вход в масивно стълбище, което води към двора на манастира.
Сега експедицията ще търси наличието на други сгради в югозападната част на постройката. Средновековният български манастир, разположен на площ от 10 декара, предизвиква международен интерес със своята архитектура, която няма аналог нито във византийската, нито в средновековната българска архитектура. Тазгодишните проучвания ще продължат до 24 август. (News.dir.bg)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/338fu 

Разпространяване на статията: