Мобилно меню

3.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.92 (12 Votes)
1_20_thumb.jpgБел. ДвериБГ - текстът е сканиран от нас буквално преди минути и е възможно все още да съдържа технически грешки.

В свещените двори на Рилската св. обител от 14 до 17 май 2008 г. проведе своите заседания Шестият Църковно-народен събор на Българската православна църква. Съборът бе открит от Българския патриарх Максим в присъствието на високи гости, делегатите и представители на средствата за масово осведомяване. След приветствено слово на Българския патриарх поздравления поднесоха г-н Георги Първанов, Президент на Република България, г-н Даниел Вълчев, вицепремиер и министър на образованието и науката, от името на българското правителство и други присъствали гости. Поздравления бяха изпратени от г-н Георги Пирински, председател на Народното събрание, и проф. Огнян Герджиков, председател на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията.

Българският патриарх, като поздрави делегатите и им благодари за проявеното старание и отзивчивост, предостави председателстването на Събора на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Основна задача на Събора бе изслушването на доклада на Синодалната комисия по изготвянето на необходими изменения и допълнения в Устава на БПЦ, наложили се от новите реалности в нашето съвремие. В процеса на задълбочено обсъждане и обстойно разискване бяха гласувани и приети 33 члена от Устава в устройствената му част. Наложително бе да се насрочи провеждането на втора сесия на Шестия Църковно-народен събор през месец октомври, за да продължи работата си по голямата останала част от Устава.

В своите изказвания делегатите изразиха и безпокойство от множеството прояви на вредни увлечения сред младежта като невъздържана употреба на алкохол, зависимост от наркотични вещества, проява на насилие, грубост, недисциплинираност, незаинтересованост към учебния процес, изпадане в безпътица и отчаяние.

Съборът счита, че отдавна е назряло времето за въвеждането на предмета Религия-Православие в редовната програма на българското училище, където българските деца ще имат възможността да се запознават с възвишените православни принципи на вярата, надеждата и любовта, ще придобиват знания за българската православна духовност и култура, ще се запознават и следват светли примери от църковната ни история.

Във връзка с модерното явление на свободното извънбрачно съжителство и подготвяното му узаконяване в нов Семеен кодекс, делегатите на Събора поддържат запазването на семейната институция като благословена от Бога и създаваща благоприятни условия в семейното огнище за отглеждането и възпитаването на децата. Пренебрегването на брака води до нарушение на нравствените принципи в живота на семейството. За нас като православни християни има един законен брак пред Бога – светото Тайнство Венчание.

Настоящата първа сесия на Шестия Църковно-народен събор, въпреки положените старания, не можа да привърши работата си по изменение и допълнение Устава на БПЦ, поради което реши да свика втора сесия от 6-ти до 11-ти октомври т.г., когато да изготви и приеме окончателния текст на Устава.

Участниците в Събора отправят усърдна молитва към Бога и към преподобни Йоан Рилски за успешна работа по изготвянето на този важен документ, който ще регулира вътрешно-църковния ни живот и взаимоотношенията между светата ни Църква и гражданските институции.

Председател на Шестия Църковно-народен събор,

М А К С И М
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/338rp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]