Мобилно меню

4.304347826087 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (23 Votes)
Преподаватели от богословските факултети в София и Велико Търново с възмущение коментираха пред сътрудници на Двери.бг изключването си от участие в църковно-народния събор (или църковния събор, както ще се нарича занапред) като посегателство срещу правата им на дейни и богословски подготвени членове на Българската православна църква, които обучават и възпитават преди всичко клириците на БПЦ.

Представител на ПБФ на ВТУ, който пожела анонимност, заяви за нашия сайт: "Това участие е въпрос на чест, разбира се, но то отговаря и на нуждите на БПЦ от теоретично подготвени миряни, за да се решават по наистина компетентен начин въпросите на устройството и управлението на Църквата. Изключването ни от събора не намалява нашите признати академични достойнства, но поставя под въпрос намеренията на онези, които са предложили такова изключване. Не коментираме богословската подготвеност на висшия клир, както правят по форумите тези дни, но само подчертаваме, че добри ръководители са тези, които могат да си осигурят добри съветници."

Членове на събора, от друга страна, коментираха негативно несериозното според тях отношение на представителите на факултетите и катедрите по богословие в страната, които са били поканени да участват. Деканът на БФ на СУ само се е регистрирал и веднага напуснал събора, заминавайки за Гърция, макар че факултетът е могъл да възложи представителството си на друг преподавател, който би участвал пълноценно в заседанията. Друг представител на богословска катедра пък дошъл с голямо закъснение на събора. Така само свещ. Людмил Малев, астистент в ПБФ на ВТУ, е бил при обсъждането на изключването на университетските богослови от събора, но "один в поле не воин" - заключи клирик, учил в Московската духовна академия.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/338qc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]