Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_17.gifРазложкото село Добърско спечели голямата награда на Държавната агенция по туризъм, която се присъжда за развитие на културно-историческото наследство, преврнато в туристическа атракция. Това обяви във Велико Търново председателят на агенцията по туризъм Анелия Крушкова в последния ден от международното изложение „Културен туризъм”. Село Добърско спечели наградата в конкуренция с още 8 номинации заради църквата си “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Храмът е построен през 1614 г. и до днес е съхранил в моного добро състояние средновековните си стенописи.

В селото от няколко години успешно се развива селският туризъм. Сред атракциите в Добърско са и 30-метров живописен водопад, антична керамична пещ и 500-годишна ела.

Голямата награда на Държавната агенция по туризъм е копие на златен медалион, открит при разкопи на Трапезица от Жорж Сьор през 1901 г. Изработен е от 14-каратово злато и червен емайл.

За първи път организационният комитет на изложението връчва награда за динамично развиваща се туристическа дестинация. Отличието – апликация с образа на Царевец, е присъдено на община Хасково.

В града е изграден един от най-големите в света монумент на Света Богородица с Младенеца, записан в книгата на Гинес като най-голямото скулптурно изображение на Божията майка. Само за последните седем години в Хасково са изградени нова художествена галерия, комплекс от възрожденски къщи, както и най-голямата в Източните Родопи християнска църква в село Узунджово, каза Анелия Крушкова.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3388p 

Разпространяване на статията: