Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
1_12.jpgБившият министър-председател Димитър Попов и Ловчанският митрополит Гавриил бяха начело на 50-ина миряни, открили днес (неделя) южно от Ловеч плоча в памет на загиналите в лагера на смъртта "Слънчев бряг". Мемориалът направен е по инициатива на дядо Гавриил. Той беше вграден върху скала под лагера на пътя Ловеч-Троян за по-малко от седмица, след като на 22 март след традиционното поклонение в памет на жертвите на тоталитаризма владиката обеща пред лидера на СДС Пламен Юруков да постави издялан върху камък текст, приканващ към молитва за упокой душите на невинно избитите в бившата каменоломна. Дядо Гавриил вече изпълни обещанието си, остава Юруков да направи същото.

"Мисълта за тази плоча живее у нас отдавна. Надеждата ни е, като минават хора покрай нея, да спират и да се обръщат с молитва Господ да упокои душите на невинно избитите в лагера. Нека се знае, че тази молитва ще бъде едно умиротворение за тях и едно наше въздаяние, жертва за тях. Мисля, че в измеренията на Царството небесно това ще има доста голямо значение за Ловеч и жителите му, ще отвори нови духовни възможности пред тях. Господ е казал: "Търсете първо Царството небесно, всичко друго ще ви се даде и придаде!", отбеляза пред наш екип духовният наставник и архиерей на Ловчанската епархия.

2.jpg
Според митрополита поставянето на паметната плоча не бивало да се окачествява като вид политически акт. То било израз на християнско състрадание и милосърдие. "Ние не можем като християни да не страдаме за тези, които са мъчени. Наш дълг е да се молим за покойниците. Още повече, когато чрез молитвите си помагаме и за добруването на Ловеч, и гражданите му", добави още дядо Гавриил.
Според непотвърдена информация в Ловеч Димитър Попов се отбил и да зачете, макар и на "патерица", именния ден на Ловчанския митрополит. Той и владиката били добри лични познати. Дядо Гавриил хранел отколешна почит към бившия премиер поради усърдието му в градежа на православни храмове след 1990 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/338uk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]