Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
Днес в Правешкия манастир "Св. Теодор Тирон" празникът беше отбелязан с особена тържественост. За пръв път в обновения му храм служиха двама архиереи - Ловчанският Гавриил и Русенският Неофит. Гостът-митрополит донесе от Русе малка частица от мощите на св. Теодор, които се пазят там.

По време на св. литургия св. мощи стояха на св. престол, а след това двамата митрополити заедно с игумена архим. Йоан (Страшников) и другите духовници направиха шествие със св. мощи, икони и хоругви до град Правец, където при тържествена обстановка на площад "Тодор Живков" извършиха водосвет по случай празника на града.


След водосвета митрополит Неофит пред всички присъстващи обяви даряването на св. мощи на Правешкия манастир, като ги връчи на митрополит Гавриил, а той ги предаде на игумена о. Йоан.

Архиереите и всички духовници бяха приветствани с особена топлота от кмета на Правец Красимир Живков. След това се проведе народно тържество по случай деня на св. Теодор и празника на града.


На тържеството присъстваха посланиците на Русия Анатолий Потапов, на Австрия Клаус Фабиян, първият секретар на гръцкото посолство д-р Димитрис Зомас, генералният директор на "Лукойл - България" Валентин Златев, родом от Правец и основен дарител за възстановяването на манастира, и др.

Снимки: Стефка Борисова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/338x6 

Разпространяване на статията: