Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
1_3.jpgФинансова помощ за реконструкция на манастира край пернишкото село Кладница „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” ще търсят църковното настоятелство и наскоро създаденият там селсъвет. Те смятат да дадат стабилен тласък за обновяването на обителта, като я превърнат в притегателно място за перничани и гости-туристи. Като начало ще бъдат активизирани хората с финансови възможности от Кладница, заедно с които ще бъде изработен план за финансиране на светото място. Ще се търси и съдействието на парк „Витоша”. Предвиждат се контакти с БТК и “Елекроразпределение”, за да може манастирът да поддържа постоянна връзка с околния свят и да е достъпен по всяко време.

Нужен е ремонт на сградния фонд на манастирския комплекс, който няма вътрешни санитарни възли. Вече има готови архитектурни проекти. Местните хора правят тази стъпка, както са сторили и техните предци през 1841 г. Водени от дядо Спас Бурнов, те обновяват със собствени средства изгорената от турците обител. Манастирът е от ХІV век и е обявен за паметник на културата. Единствено в неговата църква е изографисано уникално изображение на Света Троица, за което „Вяра” писа. Стенописът, който събира три лица в едно, е единствен в родната иконография.

Църквата “Св. Никола” е една от двете църкви, останали от болярски имот от времето на Второто българско царство. Развалините на другата, „Св. Петка”, се виждат и до днес. Над иконостаса на храма работи самоковският зограф Никола Образописов. Допуска се, че иконите от иконостаса на Кладнишкия манастир може да са негово дело. Стенописите са характерни със своя примитивизъм и илюстративност. Голяма част от тях обаче са повредени. Тези, които са на тавана, са частично отмити от дъждовете, а цялата стена е оронена на 1,50-1,80 м над пода. Близо до манастира блика извор, наречен Богов кладенец. Според предания той лекува очни заболявания и главоболие.

Манастирът от няколко години се завежда от свещ. Илия Костадинов Христов, който полага големи усилия за възстановяването на манастирските сгради, но средства трудно се събират. От дирекцията по вероизповеданията на МС през последните години са отпускани също малки суми за аварийни ремонти. Очаква се и тази година дирекцията да задели средства за тази обител.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336c9 

Разпространяване на статията: