Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
В деня на св. великомъченица Анастасия (наречена Фармаколитрия или Узорешителница - развързваща оковите) в затворническия храм, изграден и посветен на нея в комплекса на Софийския централен затвор, вчера беше отслужена архиерейска св. Литургия от Величкия епископ Сионий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". В съслужение с него бяха прот. Николай Георгиев, обслужващ духовно затвора и "първопроходник" в тази дейност у нас, прот. Александър Георгиев от храм "Св. Кирил и Методий" на Женския пазар и йеромонах Стилиян от Бистришкия манастир "Св. Петка". На богослужението умилително пя тригласен дамски хор.

Този храм беше възстановен с големите усилия на о. Николай Георгиев, "Затворнишки" както го наричат неговите събратя, и след освещаването му от Негово Светейшество Българския патриарх Максим отдавна вече е любимо място за множество лишени от свобода българи и чужденци. В храма патриархът е служил два пъти и един път - еп. Гавриил, Софийски викарий (сега Ловчански митрополит).

О. Николай ще извърши и утре вечер, Бъдни вечер срещу Рождество Христово, празнично богослужение в храма за православните затворници. С това той се надява да се облекчава участта и да се облагородяват душите на тези хора, някои от които излежават доживотни присъди.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336dd 

Разпространяване на статията: