Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
По инициатива на Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет днес в столицата се проведе семинар за религиозните нужди на бежанците. Семинарът се организира съвместно от дирекцията, представителството у нас на Върховния комисариат за бежанците на Организацията на обединените нации, Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет и няколко неправителствени организации (Асоциация за интеграция на бежанци и мигранти, Съвет на жените-бежанки, Български бежански съвет, Български червен кръст, Български хелзинкски комитет и Каритас - България). 

Целта на проявата беше да се запознаят представители на основните вероизповедания у нас с религиозните потребности на непрекъснато пристигащите в страната ни бежанци от страни в най-различни части на света.

Статистиката от 1993 г. насам сочи, че над 16 хиляди души (мъже, жени и деца) са потърсили убежище в България, понеже са преследвани и заплашвани със затвор и дори смърт в родните си страни по политически, религиозни и други причини. Всички тези хора търсят не само подслон, дрехи и храна, но и религиозна грижа. Това са основно мюсюлмани, но също християни и привърженици на други религии. Поради особения си граждански статут и сравнително изолираните места на тяхното настаняване у нас обаче не е лесно те да се доберат до български представители на религията, която изповядват. Затова целта на инициативата на Дирекция "Вероизповедания" беше да се запознаят представителите на нашите вероизповедания с възможностите за контакт и обгрижване на тези бедстващи и в духовно отношение хора, които по смисъла на Христовата притча за добрия самарянин са наши ближни (Лука 10:30-37).

От страна на БПЦ в семинара по решение на Св. Синод участва Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, а също и прот. Ангел Ангелов, председател на старинния столичен храм "Св. София".

На следваща работна среща представителите на държавните и неправителствените организации и на вероизповеданията ще уточнят конкретни стъпки за религиозна работа с бежанците.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33694 

Разпространяване на статията: