Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)
На днешното си заседание Св. Синод на БПЦ прие становище относно предложената от екипа на проф. Бакалов концепция за религиозното образование в България. Становището разглежда детайлно основни пунктове от концепцията, с които синодалните архиереи изразяват несъгласие. В заключение те заявяват: „Предложената на вниманието на Св. Синод концепция за религиозното обучение в България е несъвместима, чужда и дори противостояща на учението на Православната църква. Тази концепция се основава на идеи, които в същността си отричат основни догматични и вероучителни истини и принципи на православното християнство.”

Според архиереите приемането на концепцията от тяхна страна би било равносилно на отричане от Богочовека и Спасителя Иисус Христос.

Според синодалните старци концепцията е неприемлива по два основни пункта:
1) Православието се нарежда на едно равнище с останалите религии и бива обвинено в претенция за монопол върху истината и авторитетното й преподаване. Но ако Христос е абсолютната истина, то нима подобно обвинение не е отхвърляне на Самия Спасител? Нима можем да се съгласим с това?
2) За религиите въобще се говори като за притежаващи богатство, духовност и мъдрост, но каква мъдрост може да има там, където я няма Божията Премъдрост – Иисус Христос?

Целият текст на становището на Св. Синод- тук.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33698 

Разпространяване на статията: