Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
За пръв път от години насам храмовият празник на девическия манастир "Покров на Пресвета Богородица" край с. Ресилово, община Дупница, беше почетен от архиерей. Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Максим, отслужи днес св. литургия в съслужение с много духовници в храма "Рождество Богородично", който е 2/3 под земята, съответно под новостроящия се голям манастирски храм "Покров Богородичен".

След като преди три години манастирският храм беше разрушен заради свличане на почвата и много пропуквания, на негово място беше направен дълбок изкоп, наляха се здрави бетонови основи и полуподземната част се оформи като отделен храм, посветен на Рождеството на Божията Майка. Нека тук се отбележи, че на този празник са посветени храмовете на големите ни манастири, макар основните празненства да стават на Успение Богородично.

Този долен храм служи за молитва и богослужение, но не беше осветен, понеже предишният софийски викарий не благоволеше към манастира. Днес еп. Йоан направи т. нар. малко освещаване на храма с водосвет, измиване на св. престол и полагане на св. антиминс.

След това той отслужи св. литургия заедно с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия прот. Георги Паликарски, архим. Теофан и свещеници от Софийска и Неврокопска епархия. В молитва присъстваха игуменът йером. Поликарп и монаси на Руенския манастир "Св. Йоан Рилски" (които от няколко години извършват богослужбите в манастира), монахини и духовници гости. Народът буквално заливаше обителта и храмът далеч не можеше да побере всички богомолци. Но благодарение на озвучителна уредба богослужението благоговейно се следеше от всички поклонници, изпълнили двора на обителта.

Picture_144_d.jpgВ "горния" храм, който вече е изграден, измазан, със застлан под и наполовина монтиран дърворезбен иконостас, беше поставена голямата икона на св. Богородица Скоропослушница, пред която потокът от поклонници не спря през вчерашния почивен и днешния празничен ден. По добра традиция в този край хората от околните села в северните поли на Рила и от града задължително идват на поклонение в обителта на св. Богородица с целите семейства, някои дори пеша, с детски колички или с тумби деца, тичащи около родителите си.

След св. литургия еп. Йоан извърши нов водосвет извън храма и произнесе празнична проповед, като преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

В късния следобед на поклонение в празнуващата обител дойде и игуменът на Рилския манастир, Адрианополски епископ Евлогий.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3akfy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]