Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
DMC_0015_1.JPGТази година на  19 юни се чества деня на основаването на Църквата Христова, в който всички вярващи по примера на първите християни се събират в молитва, за да слезе върху им благодатта на Светия Дух.
Този ден е Петдесетница.
 
В Патриаршеската катедрала се събраха хиляди вярващи, които се помолиха по време на св. Литургия и празничната вечерня, за да призоват слизането на Св. Дух, Който в Евангелието се изобразява като животворящ огън. Огнените евангелски езици по традиция в литургическата практика на Православната църква в България се заменят с орехови клонки.

DMC_0013.JPGТържественото богослужение беше отслужено от Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф и Западноевропейския митрополит Симеон, Преосвещените епископи Деволски Теодосий, Знеполски Николай и Маркианополски Константин, Високопреподобните архимандрити Наум и Йоан, и храмовото духовенство, на което гост беше свещеноиконом Благой Чифлянов от Канада.

DMC_0007_2.JPGПроповед за празника изнесе митрополит Йосиф, който под формата на въпроси и отговори предаде основните истина на Православната вяра за Св. Дух като Трето Лице на Св. Троица и припомни събитието, свързано с новозаветната Петдесетница, която продължава да се осъществява и днес посредством изпросването на благодатта по време на св. Тайнства на Църквата. Той призова молитвеното застъпничество на българските светии, за да ни укрепват духовно и в този ден, в който ние вярващите християни от БПЦ се молим за придобиване на благодатните дарове на Св. Дух.
Тържествената служба завърши с традиционното многолетствие.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3akd3 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата