Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Св. цар. Борис-МихаилЗа пръв път от незапомнени години в синодния параклис "Св. цар Борис" се отслужи Великият покаен канон на св. Андрей Критски.

Покайният канон и Акатистът на св. Богородица по църковния типик (богослужебен ред) се отслужват само веднъж годишно в този си пълен вид тъкмо през тази седмица. Но обикновено в тази седмица митрополитите, членове на Св. Синод на Българската православна църква, са в епархиите си, където отслужват тези умилителни богослужения.
 
Вечерното богослужение (малко повечерие), на което се чете канонът, беше отслужено от архим. Йоан, началник на Богослужебния отдел на Св. Синод. На певницата бяха застанали и пяха поред на източно пеене синодните архиереи Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил и главният секретар Стобийски епископ Наум. При тях беше и 94-годишният старец Доростолски митрополит Иларион.

Забележителното беше, че митрополитите не четоха, а пяха на църковнославянски всички тропари на канона. Присъстващите на богослужението в параклиса синодни служители и други богомолци споделиха, че за пръв път слушат изпят Великия покаен канон! 

На част от богослужението в параклиса присъстваха гости от Католическата църква в Германия: епископът на Регенсбург д-р Герхард Лудвиг Мюлер, отговарящ за междуцърковните отношения на Епископската конференция на Германия, директорът на Източноцърковния институт в града и неговият заместник - прелати д-р Алберт Раух и д-р Николаус Вирвол. Преди това те имаха среща с членове на Св. Синод.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33cd6 

Разпространяване на статията: