Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Иларион в съслужение с Преосвещения Тивериополски епископ Тихон отслужи благодарствен молебен на гроба на св. Кирил в базиликата "Сан. Клементе" в Рим. На тържествената церемония присъстваше президента на Република България г-н Георги Първанов със съпругата си и дипломати.


В присъствието на цялата българска общност, която по традиция на този ден се събира в църквата “Свети Климент”, за да отдаде почит на Св. Кирил, Доростолският митрополит Иларион и епископ Тихон отслужиха молебен пред гроба на първоучителя.

Президентът Георги Първанов поднесе венец с надпис “Поклон пред делото на Св. Кирил”.

В словото си той каза, че в тези мигове се връщаме 1150 години назад, когато не само беше създадена азбуката, но и беше защитено правото на самостоятелно развитие на българския народ.
Създаването на азбуката отвори вратите за проникване на християнските ценности и ни приближи към европейската общност, каза още президентът.

Той изрази гордостта на всички българи от това, че нашата страна е дала благодатна почва, за да покълнат семената на Кирило-методиевото дело.

По думите на президента създаването на азбуката е било принос за разнообразието и толерантността, с която се характеризира и съвременна България.

Като поздрави сънародниците си с празника, президентът изтъкна гордостта си от това,че с подписването на Договора за присъединяване към ЕС ние даваме възможност с буквите на Кирил и Методий да бъде написана съвременната и бъдещата европейска история.
съобщи www.news.bg


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33yuc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]