Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 0659Празникът на св. Харалампий, на когото е посветен северният престол на столичния храм „Покров Богородичен“, събра богомолци от целия град. Архиерейската св. Литургия за храмовия празник оглави Мелнишкият еп. Герасим в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, столични свещеници и храмовото духовенство. По време на св. Литургия бяха извършени две ръкоположения – за свещеник – на дякон Васил Асенов, и за дякон, на мирянина Гълъб Стойнов, който получи и ново име – Георги. Той е от с. Ярлово и се подготвя да стане свещеник в родното си село.

Слово за празника произнесе о. Лъчезар, който говори за подвига на св. Харалапий и примера му за нас във вярата, благочестието и отстояването на истината. Християнинът трябва да бъде смел, подчерта о. Лъчезар, тази добродетел му помага да остане верен на Христос и да напредва в духовния живот.

IMG 0655В края на св. Литургия епископ Герасим освети донесения от богомолците мед, за да бъде той за телесно здраве и духовно укрепяване на тези, които вкусват от него.

Епископът поздрави енорията и гостите с празника, като отбеляза колко почитан е св. Харалампий заради ярката си личност, заради примера си на добър пастир, загрижен за своето паство, който показва на дело какво означава верността към вярата и Бога. Владиката призова вярващите смело да търсят молитвеното застъпничество на светеца и да просят от него подкрепа за себе си и за своите близки.

Предстоятелят на храма – ик. Николай Танев, благодари на епископ Герасим за съвместното богослужение и за насърчителните думи към клира и миряните.

След това храмовото духовенство отслужи традиционния за този ден в църквата  „Покров Богородичен“ маслосвет за здраве и благословение.

Много деца и възрастни пристъпиха към св. Причастие:

IMG 0672

IMG 0672

IMG 0672

Четирима дякони взеха участие в празничното богослужение:

IMG 0672


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uarpr 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.