Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

001По инициатива на енорията към варненските храмове “Св. Николай” и “Св. арх. Михаил” българите в гр. Тараклия (Молдова) ще получат в дар осветена икона на Иверската св. Богородица по повод 200-годишнината на техния храм “Св. Георги”.

На 23 април, Томина Неделя, Варненският и Великопреславски  митрополит Йоан ще отслужи света Литургия и ще освети иконата, която ще бъде занесена на българската община в Тараклия на храмовия им празник. Тогава в Молдова ще гостуват вярващи от Варна, които ще вземат участие в богослуженията и тържествата по случай годишнината от построяването на храма.

Преди това, на 19 април, за Света Гора заминаха християни от двата варненски храма и от българската енория в Тараклия. Групата, водена от протойерей Николай Ворническу, председател на храма “Св. Георги”, отнесоха изографисаното в България копие на Иверската икона, за да бъде осветена тя при оригинала в Иверския манастир. По време на пътуването групата ще посети още българския манастир „Св. Георги Зограф” и руския манастир „Св. вмчк. Пантелеймон”, и ще се върне във Варна на 22 април.

Преди повече от година в енорията на храмовете „Св. Николай” и „Св. Архангел Михаил” се зародила идеята да се подари на българите в Тараклия светиня, която да ги свързва духовно с родината. Първата икона, дарена на бесарабските българи, била копие на изображението на св. Георги от манастира „Зограф”. И двете икони - на св. Богородица и на св. Георги, са изписани от иконографката Петранка Аврамова.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyr6f 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.