Мобилно меню

3.9 1 1 1 1 1 Rating 3.90 (10 Votes)

treis ierarxes 010На 30 януари Църквата чества паметта на Тримата светители и велики богослови на Църквата - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. От 30-те години на миналия век те са обявени и за покровители на висшите богословски школи в Православната църквапо цял свят. Затова техният празник се отбелязва особено тържествено в богословските факултети, академии, институти.

По този повод днес, в навечерието на празника, в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъде отслужена празнична вечерня от 18 ч., а в понеделник сутринта Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, ще отслужи празничната св. Литургия в параклиса на факултета. След края на богослужението, от 11.30 ч. главен асистент свещ. д-р Сава Кокудев ще изнесе лекция на тема: "Анафората, нашият дар и Новата Пасха".

В столичния храм "Св. Кирил и Методий" руският бизнесмен и председател на Балканското атонско дружество Андрей Кристов ще занесе мощи на тримата светители, които са му дали на Света гора и които тази вечер той ще дари на храма.

Храмов празник утре празнува и Чепинският манастир "Св. Три светители" до София, чието братство кани всички, които имат възможност, да се включат в неговия празник. Голяма църква в тяхна чест има и в центъра на град Шумен.

Празникът на тримата големи богослови е установен в Църквата няколко века след тяхната смърт - през 11 век. Една от причините е острото разделение между християните в Константинопол кой от тримата светци е по-велик и чие богословско наследство е по-значимо. Хората се разделили на василияни, йоанити и григориани. Тогава тримата светци се явяват във видение на митрополита на Евхаита Йоан Мавропус (Чернокрак) и му казали да успокои спорещите и да обедини честването им в общ празник, защото и тримата имат еднакво достойнство пред Бога.

В Гърция този празник е един от основните в средното образование и съответства на нашия Ден на славянската писменост и култура. Тримата светители се почитат като отци на образованието. Този ден е неучебен за гръцките ученици и всяко училище има задължителни мероприятия, които тази година са посветени на "светостта на образованието", вдъхновение за което е животът на тримата велики богослови.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy39h 

Разпространяване на статията: