Мобилно меню

4.2962962962963 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (27 Votes)

imageВ края на миналата година Св. Синод на БПЦ направи промени в ръководството на Синодално издателство.

Малко преди Рождество Христово синодалните архиереи освободиха досегашния директор на Синодално издателство, Сливенски митрополит Йоаникий, и на негово място са назначили свещ. Владимир Дойчев, енорийски свещеник в столичния храм “Св. Наум” в кв. Дружба. О. Владимир ще бъде и главен редактор на официоза “Църковен вестник”, който е най-старото печатно издание у нас, излизащо от 1900 година. Новият главен редактор има желанието да въведе миротворческа работна атмосфера и да активизира издателската дейност. Повече от 11 години “Църковен вестник” нямаше главен редактор и това е една от причините изданието постепенно да изгуби позиции и тиражът му да спадне драстично. За съжаление вестникът не среща особена подкрепа и от синодалните митрополити, които не го разпознават като своя официална медия и много често търсят други информационни източници, за да изпращат посланията си до паството, най-вече в лицето на светските медии. Така през юни миналата година Св. Синод дори сключи споразумение с в-к "Стандарт", който срещу съответното заплащане от страна на Църквата всеки петък публикува една страница, посветена на православното благовестие (виж повече тук).

Предполага се, че и досегашният надзорник на интернет страницата на Св. Синод Неврокопски митрополит Серафим ще бъде сменен. За поста бил предлаган Ловчанският митрополит Гавриил.

Изразяваме надежда, че промените ще доведат по повишаване на качеството на църковната публицистика и ще допринесат за умиротворяване на реториката в нея. Цялото изпълнение на БПЦ очаква от официалните църковни медии да са източник на надеждна информация, да изразяват автентичното мнение на цялото духовното ръководство и да подпомагат усилията на клир и миряни за укрепване на православната църковна общност у нас.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfyp8 

Разпространяване на статията: