Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

0001На 20 януари Православната църква в България отбелязва паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновски. Празничната св. литургия в софийския храм "Св. Седмочисленици" ще отслужи Браницкият епископ Григорий, а след това ще се проведе традиционното литийно шествие по ул. Граф Игнатиев до паметника на светителя. Началото на тази традиция положи в началото на 90-е години Православното младежко движение "Св. Евтимий, патриарх Търновски", чиято инициатива впоследствие получи и архиерейска подкрепа в лицето на тогавашните Български патриарх и Софийски митрополит Максим и на неговия викарий Крупнишки еп. Натанаил (после Неврокопски митрополит, +2013 г.) и стана добра традиция за столицата. 

Празникът ще бъде отбелязан и в града на светеца - Велико Търново. Акатист към светителя ще бъде отслужен във все още недовършения университетски храм, носещ неговото име, след което преподаватели и студенти ще поднесат цветя на неговия паметник в града. Ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов ще обяви началото на благотворителна кампания за събиране на средства за довършването на храма "Св. Евтимий Търновски". Строежът започна през 2003 г., но вече 13 години църквата не е довършена.

Основният спонсор на храма Стефан Шарлопов заяви за в. 24 часа, че до 22 септември т.г. очаква храмът да бъде завършен. Той е дарил за него около 300 хиляди лева, общината - 50 хил. лв., Великотърновският университет - 50 хил. лв. и още 50 хил. лв. от частни лица. Довечера бизнесменът организира благотворителен бал, на който очаква да бъдат събрани още 100 000 лева. Той съобщи също, че руски гражданин ще подари камбаните за църквата и ще направи медния обков на купола. Набирателната сметка за дарения е открита на името на университета.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfyp9 

Разпространяване на статията: