Мобилно меню

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)

269381be8aНа 15 и 16 април 2016 г. в Русе ще се проведе национален семинар на тема: Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата на религиозното образование. Добри практики и перспективи. Форумът се организира от Русенска митрополия и портала „Двери на Православието“.  

В семинара ще вземат участие духовници, представители на Министерство на образованието и науката, от регионалните инспекторати по образованието, кметовете на Русе Пламен Стоилов и на Кюстендил Петър Паунов, директори на училища и на общински детски комплекси, представители на митрополии на БПЦ и учители от цялата страна.

Целта на семинара е да бъдат представени модели на организация и провеждане на религиозно образование, разработени в различни градове на страната според местните условия и възможности. Участниците в семинара ще се запознаят с проблемите и постиженията на колегите си от други части на страната, ще набележат перспективи за бъдещо сътрудничество и нови възможности за запознаване на децата и младежите със знанията за християнството и неговите ценности като част от културната ни традиция.

Мястото за провеждане на семинара е избрано неслучайно. Участниците във форума ще се запознаят с русенския модел на организация на преподаването на предмета Религия и постиженията на учители там. Ще бъде представено успешното сътрудничество между Църквата и Община Русе, установено още преди години, което осигурява ежегодно финансиране на предмета религия в града и региона. В програмата на семинара са включени също: посещение на открит урок по Религия, среща с Русенския митрополит Наум в салона на митрополията му и запознаване със забележителностите на Русе.

Провеждането на семинара се осъществява с финансовата подкрепа и на фондация "Комунитас".

Програма на семинара:

15 април, петък

10-11 ч.  Откриване на семинара:

 • Приветствие от Русенския митрополит Наум.
 • Приветствия от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Министъра на образованието, областния управител на Русе, кмета на Русе и други официални лица.
 • Цели и задачи на семинара, очаквани резултати. Кратко представяне на участниците - Полина Спирова, портал „Двери на Православието“.
 • Провеждане на религиозно образование в Русе и областта - Росица Георгиева, РИО - Русе.

11- 11.30 ч. - Кафе-пауза

11.30-13.30 ч. - ПЪРВИ ПАНЕЛ: Работещи модели на взаимодействие между Църква и общински власти за религиозно образование.

 • Дейности на община Кюстендил за религиозно образование. Любляна Начева, „Култура и духовно развитие“, Община Кюстендил.
 • Дейността на Православен информационен център – Благоевград и взаимодействие с общински Младежки дом - Мирела Кючукова, Православен информационен център на Неврокопска епархия.
 • Представяне на образователните дейности на Ловчанска митрополия - Икон. Любомир Казашки.
 • Модел на тристранно сътрудничество за провеждане на религиозно образование в Стара Загора - Илияна Стефанова, Старозагорска митрополия.
 • Въвеждане и провеждане на религиозно образование на територията на община Елин Пелин - Дария Захариева, Елин Пелин.
 • Дискусия.

13.30-14.30 ч. - Обедна почивка

14.45-15.30 ч. – Открит урок по религия в русенското училище „Васил Левски“.

16-17 ч.Среща с Русенския митрополит Наум в сградата на митрополията.

17-19 ч. - Акатист на св. Богородица. След това запознаване с някои от забележителностите на град Русе.

16 април, събота

9.30-10 ч. – ВТОРИ ПАНЕЛ: Взаимодействие на общинска власт и училище в полза на религиозното образование на българските ученици. Росица Георгиева, РИО-Русе.

10-10.20 ч. - Стратегия за образование на Столична община и възможностите за религиозното образование - Миряна Маламин-Сирийски, Столичен общински съвет.

                 - Дискусия.

11-11.30 ч. - Кафе-пауза.

11.30-13.30 ч. - ТРЕТИ ПАНЕЛ: Модели на взаимодействие между Църква, общински власти и образователни институции за религиозното образование.

 • Взаимодействие между Видинска митрополия, детските градини и училища в епархията за провеждане на религиозно образование - Белоградчишки епископ Поликарп, Видинска митрополия.
 • Преподаването на СИП и ЗИП Религия на територията на София - Ваня Станчева, РИО-София.
 • Интегративният подход при преподаване знанието за християнството в началния етап - Кремена Енчева, старши начален учител, ОУ „Никола Козлев“, Лясковец.
 • Споразумението между община Варна и Варненска митрополия за провеждане на религиозно образование в града. Дейността на ОДК - Варна - Монка Николова, директор на ОДК - Варна, и Юлия Христова.
 • Организация на работата в ОДК - Бургас за провеждане на религиозно образование за децата от града и региона - Атанасия Петрова ОДК - Бургас.
 • Дискусия.

13.30-14.30 ч. - Обедна почивка.

14.30-16 ч. – Посещение на музея на градския бит в Русе.

16-18 ч. - ЧЕТВЪРТИ ПАНЕЛ: Дейности на църковни школи и организации за религиозно образование на подрастващи.

 • Представяне на образователните дейности на Младежки православен център „Чисти сърца“ в Смолян - Росица Примовска, Младежки православен център към храм „Св. Висарион Смоленски“, Смолян.
 • Модел на работа на Енорийски център към столичния храм „Покров Богородичен“ - Мария Спасова.
 • Дейности за религиозно образование в Духовен център „Св. арх. Михаил“, Варна - Юлия Христова.
 • Образователни дейности на Варненска митрополия - Радост Попова.
 • Дискусия.

18 ч. - Обобщение на резултатите от работата на семинара. Закриване.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wa6cc 

Разпространяване на статията: