Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

sinodСв. Синод на БПЦ не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Дори такова предложение да постъпи от страна на църковното настоятелство на патриаршеската катердала, то няма да бъде разглеждано. Достъпът до храма ще остане свободен за всички граждани, както е било досега.

Вчера архим. Дионисий еднолично въведе заповед, че се въвежда такса вход от 5 лева за туристите-любители в храма. Той направи това в нарушение на своите правомощия, делегирани му от Св. Синод като председател на църковното настоятелство на патриаршеския храм-паметник. От вчера архим. Дионисий обяснява в различни телевизионни предавания, че това е решение на църковното настоятелство на храма. Уставът на БПЦ обаче не дава на настоятелството такива правомощия. "Св. Александър Невски" е ставропигиален храм, подчинен директно на Св. Синод.
 
В обръщението на Св. Синод се подчертава, че църквата "Св. Александър Невски" е централен храм на православния ни народ и свещено място за всички българи. От близо 100 години Българската православна църква стопанисва и поддържа храма изключително благодарение на даренията на миряните и подкрепата на българската държава и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи за събиране на средства. Този принцип няма да бъде променен, се казва още в съобщението от Светия Синод.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wk9d3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]