Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

P1240766На 29 януари параклисът „Св. мчк Георги Софийски Най-нови” в двора на Александровска болница в София получи ценен подарък. Група лекари – алерголози, които са пътували до Русия на поклонение пред чудотворната икона на Казанската св. Богородица, дариха на храма копие на чудотвория образ от Казан, което са поръчали и осветили при пребиваването си в Русия.

Лекарите са сметнали за нужно да дарят на малкия болничен храм именно този известен със своите чудеса образ на Пресвета Богородица с Младенеца заради все повечето нуждаещи се хора, които идват в храма да търсят молитвено застъпничество. При своето пътуване те успели да се сдобият с иконата, която донесли директно в храма, за да помага на нуждаещите се.

Храмът в двора на Александровска болница е построен близо до мястото на мъченическата смърт на храмовия светец и беше осветен от Негово Светейшество патриарх Неофит и Знеполския еп. Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит) през лятото на 2013 г. (тук). До есента на 2012 г. множество трудности спираха строежа и довършването на параклиса, но за около година сградата беше завършена до сегашния й вид. От тогава хората, които търсят молитвено упование там стават все повече. Семейството на чудотворно излекувал се пациент преди месеци подари икона на храмовия светец, която пациентите на болницата вече почитат като чудотворна. Само преди седмица жена от София подари комплект кандила за иконостаса на храма, защото сънувала, че храмът има нужда от този подарък. Тези свидетелства помагат много на църковното настоятелство в решителността да продължи започнатото дело по строежа и поддръжката на параклиса.

Иконата на Казанската св. Богородица датира от царуването на Иван Грозни. След пожар в гр. Казан на малко момиченце се присънило къде точно е затрупана иконата. Когато я извадили от пепелта тя била непокътната и е поставена за поклонение в местната църква. Образът има няколко копия, които многократно са избавяли Русия от чужди нашествия и бедствия. Много са излекуваните през годините хора, които са пристъпвали към Божията майка с вяра и молитва.

Параклисът в двора на Александровска болница се обгрижва от свещ. Радослав Вутов от храм "Св. Георги" на бул. "Св. патриарх Евтимий".

Лекарите-алерголози, дарили иконата, заедно с настоятелите д-р Камен Данов и д-р Владимир Бостанджиев:

P1240763

P1240759


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/93qha 

Разпространяване на статията: