Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)

436На 30 януари празнуваме паметта на трима от най-великите отци на Църквата – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. След като през този месец тяхната памет се чества поотделно (на 1.1., 25.1. и 27.1.), по стародавна традиция е установен и общият празник на тия „три величайши светила на Трислънчевото Божество” на 30 януари. По този повод и тази година ще се отбележи тяхната памет в храмове и параклиси, посветени на тях. Особено се почитат Тримата светители и като покровители на висшето богословско образование. Това е установено през 1936 г. по решение на първия събор на висшите православни богословски школи от цял свят в Атина.

И в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще бъде отбелязана по подобаващ начин паметта на великите отци-богослови. В навечерието ще бъде отслужена в академичния параклис вечерня от 18 ч., а сутринта от 8 ч. ще бъдат отслужени утринна и литургия. Литургията ще възглави възпитаникът на БФ и сега митрополит на БПЦ за Западна и Централна Европа Антоний.

След литургията в аулата на факултета ще бъде прочетена лекция на тема „Празникът на светите Трима светители в славянската богослужебна традиция” от главния асистент по Църковнославянски език и Старобългарска книжнина Димитър Димитров.

Достъпът до параклиса на факултета за богослуженията е свободен, както е свободен и достъпът до научната лекция в аулата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/93h48 

Разпространяване на статията: