Мобилно меню

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

436На 30 януари празнуваме паметта на трима от най-великите отци на Църквата: св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. След като през този месец тяхната памет се чества поотделно (на 1 януари, 25 януари и 27 януари), по стародавна традиция е установен и общият празник на тези „три величайши светила на Трислънчевото Божество“ – на 30 януари. По този повод и тази година ще се отбележи тяхната памет в храмове и параклиси, посветени на тях. Особено се почитат Тримата светители и като покровители на висшето богословско образование. Това е установено през 1936 г., по решение на Първия конгрес на висшите православни богословски школи от цял свят, проведен в Атина, Гърция.

Паметта на великите отци-богослови ще бъде отбелязана по подобаващ начин и в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В навечерието на празника в академичния параклис от 18:00 ч. ще бъде отслужена вечерна, а сутринта от 8:00 ч. ще бъдат отслужени утринна и св. Литургия. Литургията ще възглави възпитаникът на БФ, а сега митрополит на БПЦ за Западна и Централна Европа Антоний.

След св. Литургия в аулата на факултета Димитър Димитров – главен асистент по Църковнославянски език и Старобългарска книжнина, ще изнесе лекция на тема: „Празникът на светите Трима светители в славянската богослужебна традиция“.

Достъпът до параклиса на факултета за богослуженията е свободен, както е свободен и достъпът до научната лекция в аулата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/93h48 

Разпространяване на статията: