Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (16 Votes)

samarski kryst 2Днес Негово Светейшество Патриарх Неофит беше отличен с почетен знак „Самарски кръст. Същото отличие са получили и митрополитите Врачански Калиник, Сливенски Иоаникий, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Средно- и Западноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан и Неврокопски Серафим. Почетният знак е получил и Стобийският епископ Наум. Това е станало на специална церемония в Синодната палата в София.

Посмъртно с почетния знак са били отличени и починалите митрополити – Варненски и Великопреславски Кирил и Неврокопски Натанаил.

Видинският митр. Дометиан получи същото отличие през миналата година на церемония в Руската църква в София. То му беше връчено от г-жа Светлана Шаренкова, председател на форум „България-Русия (тук).

Знакът се дава в чест на 135-та годишнина от Освобождението на България на български и руски дейци, организации и институции със съществен принос за българско-руските отношения.

Отличието „Самарски кръст е учредено през миналата година от Национален инициативен комитет за честване на 135-годишнината от Освобождението от турско робство. Това е официална обществена награда, която ще се връчва от комитета на руски и български граждани за значителен принос в развитието на отношенията между Русия и България. Възпоменателният знак „Самарски кръст е във формата на равнораменен кръст със заоблени краища. От лицевата страна е изобразена св. Богородица.

Общественият съвет за удостояване със „Самарски кръст, под председателството на проф. Андрей Пантев, включва председателите на Координационен съвет „България-Русия и на Българо-руска търговско-промишлена палата – доц. д-р Жельо Добрев, на Национално движение русофили – Николай Малинов, на фондация „Устойчиво развитие за България – Станка Шопова, на „Форум България-Русия – Светлана Шаренкова, на федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД – проф. д-р Захари Захариев, на Софийско сдружение за приятелство с Русия „Св. Александър Невски – Любомир Коларов и др.

По време на церемонията в Синодната палата ръководителите на неправителствените организации са заявили намерението си да организират национална дарителска кампания за всенародна подкрепа за изграждането на нов православен храм на името на „Св. Киприан Български в Москва. При посещението си в руската столица през миналата година Н. Св. патриарх Неофит направи първа копка на българския храм в Москва.

Бел. ред.: Противно на първоначалните публикации, включително и в синодния сайт, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф уточни за Двери, че не е получавал това отличие.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/93a9q 

Разпространяване на статията: