Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

 MG 6966Въдворяването (по светски – интронизацията) на новоизбрания днес Неврокопски митрополит Серафим ще се проведе в петък, 24 януари. Съобщеното от някои медии днес, че въдворяването ще стане утре, понеделник, 20 януари, не отговаря на истината. Практически това не може да стане, защото въдворяването на новоизбран митрополит в епархията предполага отслужването на св. Литургия на другия ден. Но във вторник е именният ден на Н. Св. Българския патриарх Неофит и всички митрополити са поканени да присъстват. А за един нов митрополит това е неотменимо задължение. При това Св. Синод на 22 и 23 януари ще проведе заседания, които също са задължителни за митрополит Серафим.

Според предварителни сведения при въдворяването на новия митрополит той ще бъде посрещнат в петък преди обяд на границата на епархията, малко преди Благоевград. След това ще посети този първи град, който е второто митрополитско седалище и средище на духовна околия, и ще отслужи молебен в катедралата „Въведение Богородично. Оттам ще продължи за гр. Разлог, също средище на духовна околия, където отново ще отслужи молебен в градския храм „Свето Благовещение. Накрая митрополитът ще пристигне около 16 ч. в гр. Гоце Делчев, където ще бъде посрещнат в началото на града от духовенството, властите и народа и в шествие ще отидат до центъра. Митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва при гроба на блаженопочиналия Неврокопски митр. Натанаил в двора на митрополията и след това ще отслужи молебен в катедралния храм „Св. Кирил и Методий. В края на молебена ще се извърши и самото въдворяване, като ще бъде огласено „синодалното писмо до паството за избора на митрополита (Устав на БПЦ-БП, чл. 91, ал. 1 – „Светият Синод препоръчва новоизбрания епархийски митрополит на паството му със синодално писмо, което се прочита във всички църкви на епархията). Ще бъде отслужена и вечеря в катедралата.

На другия ден, събота, празник на св. Григорий Богослов, митрополит Серафим ще отслужи първата си св. Литургия в епархията. На 26 януари, неделя, митрополитът ще отслужи св. Литургия в Благоевградската катедрала. Тази литургия ще бъде предавана пряко от БНТ2.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/933pw 

Разпространяване на статията: