Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

5n

Миряни и свещеници в седалището на Неврокопска епархия, гр. Гоце Делчев, тази нощ ще будуват в молитва за успешни избори утре, когато според решението на Св. Синод на Българската православна църква от 22 декември 2013 г. трябва да се проведе епархийски избирателен църковно-народен събор на представителите от цялата епархия. Някои от 30-те избирателя (по 6 от петте духовни околии Благоевградска, Санданска, Петричка, Разложка и Гоцеделчевска) вече са пристигнали в града, съобщават кореспонденти на „Двери.бг”, и участват в молитвите.

В ранния следобед там пристигна и наместникът на овдовелия митрополитски престол, Видински митр. Дометиан. Той отново се придружава от своя видински протосингел, архимандрит Антим, който и през последните дни пак е „шетал” из Санданска духовна околия, където са и тримата противопоставящи се на изборите свещеници, които незнайно защо бяха повишени от митрополит Дометиан точно преди тези избори. Така или иначе по всичко личи, че утре избори ще има и към обяд могат да се очакват резултатите от гласуването за двамата кандидат-митрополити изсред листата с имената на 10 епископа (Инокентий, Яков, Тихон, Наум, Сионий, Даниил, Киприан, Григорий, Йоан, Серафим), спусната от Св. Синод.

Тъкмо с такива очаквания са изпълнени и молитвите на хората, събрали се в катедралния храм „Св. Кирил и Методий” в Гоце Делчев тази вечер от 19 ч. След като отслужиха съответните богослужебни последования те продължиха с акатиста на св. Богородица и други акатисти и молитвени правила, редувани с библейски четива.

„Бог пред нас и ние след Него!”, както каза възрастният неврокопски протосингел архимандрит Лукилиан.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kcqu 

Разпространяване на статията: