Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

957563b8957452dd24eacbf63efb2b17С наближаването на деня на изборите за митрополит в Неврокопска епархия се засилва активността на миряните за противопоставяне на различните манипулации и за осигуряване на честни избори без задкулисия. В първите дни на януари стартираха почти едновременно две мирянски инициативи. Едната е петиция в Интернет (открива се лесно на адрес http://www.peticiq.com), която до часа на настоящата публикация е събрала близо осемстотин подписа от клирици и миряни както от Неврокопска епархия, така и от други населени места в страна, а също и от чужбина. Преобладаващото число от подписалите се участват открито, със своите имена и населени места, макар да има и възможност да не се посочват открито никакви лични данни, а те да си останат скрити в архива на подписката. В такъв случай на мястото на подписалия се гражданин, покрепящ подписката, стои текстът: „Подписалият петицията е решил да не показва името си в Интернет”. Подписалите се са направили и десетки коментари в подкрепа на подписката и на каузата за свободни и честни избори.

Другата подписка, също организирана от миряни в епархията, е на хартия и се проведе по храмовете през дните от Богоявление досега, както ни пишат наши читатели. По техни изчисления досега по храмовете на епархията са събрани близо шест хиляди подписа на активни миряни, а и на клирици. Те открито радеят за избирането на неопетнен епископ за митрополит на мястото на покойния Неврокопски митрополит Натанаил. 

Същевременно днес се очаква да пристигне в епархията Видинският митр. Дометиан, който трябва утре да оглави епархийския църковнонароден избирателен събор в гр. Гоце Делчев.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kc6c 

Разпространяване на статията: