Мобилно меню

4.4074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (27 Votes)

varna2Варненският Инициативен комитет „За чистота в Българската православна църква” разпространи днес декларация до медиите в страната, с която изразява своето безпокойство от направените промени в Неврокопска епархия от наместника на овдовелия митрополитски престол. Според тях тези промени се правят с цел да се манипулират епархийските избиратели, които ще гласуват на предстоящите избори, като изтъкват, че „безпринципните и немотивирани уволнения и назначения на свещенослужители от страна на временно изпълняващия Видински митрополит Дометиан всяват страх и оказват натиск върху избирателите”.

Ето и пълния текст на изявлението на Инициативния комитет от Варна:

Ние от Инициативен комитет „За чистота в Българската православна църква” изразяваме несъгласие и тревога във връзка с направените скандални рокади в Неврокопска епархия от наместника на овдовелия митрополитски престол - Видинския митрополит Дометиан.

Противопоставяме се на порочната практика, временно заместващи митрополити, чиято основна задача е да осигурят протичането на честни и прозрачни избори, да отстраняват, назначават и разместват свещенослужители без ясни мотиви.

Разбираме, че наместникът на овдовелия митрополитски престол има право според устава на БПЦ чл. 95, ал. 11 – „да назначава и освобождава архиерейски наместници, игумени и други свещеници на специални длъжности”, но настояваме това да става, само ако има доказани провинения или нарушения.

Противопоставяме се на това наместник на овдовелия митрополитски престол да взема кадрови решения, които са в компетенцията на законно и канонично избрания митрополит, който носи отговорност и за дългосрочното развитие на епархията.

Смятаме, че безпринципните и немотивирани уволнения и назначения  на свещенослужители от страна на временно изпълняващия видински митрополит Дометиан всяват страх и оказват натиск върху избирателите.

Настояваме Светият Синод да вземе отношение и да прецизира правилата, по които следва да действа един наместник, така че да не се допускат неморални и разединяващи епархията действия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kc9w 

Разпространяване на статията: