Мобилно меню

3.25 1 1 1 1 1 Rating 3.25 (16 Votes)

3470ea6668b3d18d44c4bba95fd301ffНа последната сесия на Св. Синод отново е бил поставен въпросът с управлението и надзора на имотите на Синода. След закриването на стопанския отдел и уволнението на ръководителя му Митко Селкулов, никой не е поел неговата работа. По време на заседанието на архиереите е било дадено предложение да се създаде синодален отдел, който да поеме стопанисването на имотите, за да носят доходи на синода. Това предложение не се възприело, тъй като, според някои архиереи е трудно да се намерят доверени хора, които да бъдат назначени там. Било е решено да се ангажира частна фирма, която да се заеме с тази дейност. Три компании са подали оферти и техните представители са били поканени на среща със Св. Синод, разкрива в-к “Труд”. След изслушването на офертите Американският митрополит Йосиф е предложил да се сключи договор с известната и утвърдена фирма “Адрес”, а Ловчанският митрополит Гавриил се е застъпил за строителната компания “Джи Пи Груп”. В крайна сметка изборът на Синода е паднал върху основаната преди две години компания “Смарт брокерс”, подкрепена от Пловдивския митрополит Николай. По данни на в-к “Труд” същата компания е завършила миналата финансова година с 14 000 лв. загуба, а за предходната година е отчела 0 лв. печалба.

Пред фирмата, заела се с имотите на Св. Синод стои задачата недвижимата собственост на Църквата да бъде описана и вкарана в регистър. За създаването му бе гласувано още на Шестия църковно-народен събор, но все още не е започнала работата по него. Голяма част от недвижимите имоти на Синода в центъра на София пустеят и се рушат, без да се дават под наем и да се стопанисват. Никой не контролира броя на имотите, състоянието им, плащането на наемите и всичко, свързано с тяхното управление. Ежегодно Св. Синод губи милиони заради липсата на организация при използването на имотите, дарени на Църквата от клирици и миряни през годините. Предишният ръководител на стопанския синодален отдел Митко Секулов се смяташе за приближен на митр. Кирил. Малко преди смъртта на Варненския владика г-н Секулов бе отстранен от работа. Сега той води дела заради уволнението си.

На снимката: Сградата на Богословския факултет в София също е собственост на Св. Синод. Партерните етажи са дадени под наем на банки и магазини. Подземният етаж, в който се помещаваше руски ресторант, сега пустее и е необитаем.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kwdq 

Разпространяване на статията: