Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

Seminarist pred pametnikaНа 19 юни, деня на преп. Паисий Хилендарски, бяха тържествено отбелязани две юбилейни дати - 50 години от неговата канонизация през 1962 г. и 250 години от написването на "История Славянобългарска". По този повод в патриаршеския храм-паметник "Св. Александър Невски" беше отслужена архиерейска св. литургия от Сливенския митр. Йоаникий в съслужение с Видинския Дометиан, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Доростолски Амвросий. Освен митрополитите в богослужението участваха и епископите Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство на "Св. Александър Невски", Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Деволски Теодосий и Маркианополски Константин. На богослужението приъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова, ръководството и учени от БАН, учители, ечиници. Главният секретар на Св. Синод еп. Наум прочете празничното послание на Св. Синод, в което се казва, че "живеем във времена, когато Заветът на преподобния Паисий е все така действен, но и все толкова актуален. Смело и с радост можем да кажем, че днес, две столетия и половина след началото на нашето Възраждане, сме опазили духовното си наследство, че свято съхраняваме паметта си за род и език, че сред православния ни народ остава чиста и неизменна същата онази вяра, която още в началото на Благовестието е била – по думите на апостола – „веднъж завинаги предадена на светиите”.

След това с литийно шествие, предвождано от висшите клирици, свещеници, семинаристи и вярващите се отправиха към паметника на преп. Паисий Хилендарски в непосредствена близост до патриаршеския храм, където беше отслужен молебен. Песнопенията изпълни Хорът на софийските момчета, а слово произнесе Маргарита Попова. Тя се спря на ролята и приноса на монашеството в българската история и припомни думите на патриарх Кирил по време на канонизацията на преп. Паисий Хилендарски преди 50 години.

"Делото на Хилендарския монах е величаво, защото стои в началото на Xor na Sofijskite momchetaизграждането на новата българска държавност”, каза вицепрезидентът пред паметника на отец Паисий, където от името на президентската институция беше поднесен венец. Вицепрезидентът беше почетен гост на тържествена сесия в Българската академия на науките по повод началото на националните чествания.

В словото си пред участниците в сесията Маргарита Попова подчерта, че с делото на преп. Паисий започна новият път на българското общество, по който то достига до възстановяването на своята държавност.

"Това е голямото начало на новата българска история”, каза вицепрезидентът. Домакин на тържествената сесия беше председателят на БАН акад. Стефан Додунеков, а свой доклад, посветен на делото на св. Паисий, изнесе секретарят на президента по културата, духовността и националната идентичност проф. Кирил Топалов.

Снимки: Цв. Антонова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uyx 

Разпространяване на статията: