Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)

Видин"Не достигат средствата за заплати на свещениците от Видинска и Кулска духовни околии", каза регионалното Радио “Фокус” - Видин архимандрит Поликарп, духовен надзорник на двете околии. Темата е обсъдена на месечната свещеническа конференция, която се проведе на 2 май. „Бяха разгледани текущи въпроси, касаещи както духовното развитие на двете околии, така и икономически въпроси, касаещи заплатите на свещенослужителите – една много болна тема и една язва, която се стараем да решим на местно ниво, но като че ли няма как това да стане”, каза архимандрит Поликарп. Свещениците от двете духовни околии апелират въпросът да бъде решен от Светия Синод, а не на местно ниво, защото приходите на двете духовни околии са малко и не стигат за изплащане на заплатите в пълния им размер.

"През последния месец имаше много празници и приходите са повече, но те не компенсират по-слабите периоди", обясни архимандрит Поликарп. Свещениците от двете духовни околии смятат да подготвят писмо до Светия Синод, в което да изложат проблема и да поискат съдействие за неговото решаване. Окончателното решение предстои да бъде взето на следващата свещеническа конференция, която ще се проведе на 11 юни, непосредствено преди лятната сесия на Св. Синод.

Въпросът за изплащането на свещеническите заплати в по-малките и бедни епархии е повдиган многократно през последните години. Решение се опита да намери и последният Църковно-народен събор, който постанови създаването на централна синодална каса, за да стане възможно по-богатите и големи епархии да подпомагат по-малките, но това решение на събора и досега не е изпълнено. Както впрочем и доста други решения, особено в стопанската част, си останаха само пожелания.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33u8q 

Разпространяване на статията: