Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

ciampi.jpgНа 14 април в Синодната палата президентът на Република Италия Карло Адзелио Чампи се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Италианският президент беше придружен от посланика на Република Италия в България Джан Батиста Кампаньола, посланика на България в Италия г-н Н. Калудов и други високопоставени държавни лица. На срещата присъстваха и Високопреосвещените архиереи Видински Дометиан и Русенски Неофит.

В своето обръщение към високия гост патр. Максим подчерта ролята и значението на БПЦ в съхраняването на националната и религиозна идентичност на българския народ. Като важен момент от най-новата ни история беше изтъкнато възстановяването на Българската патриаршия. Негово Светейшество запозна г-н Чампи с ролята на новия закон за вероизповеданията, който допринесе за прекъсване на дългогодишната изолация на БПЦ от културния и духовен живот на съвременна България.

Патр. Максим изрази и благодарността на цялата Българска православна църква за предоставения от папа Йоан Павел Втори храм на българската църковна община в Рим.

От своя страна президентът Чампи акцентира върху делото на св. братя Кирил и Методий, съхранено в България и издигнало ги днес в съпокровители на Европа. Той подчерта значението на религията като духовен двигател на съвременното човечество в изграждането на обединена Европа. Италианският президент сподели и своите впечатления от посещението си  в Рилския манастир през 1981 г. като президент на банка „Италия“.

Патр. Максим и президентът Чампи изразиха своята увереност в продължаването на традиционно добрите връзки между българския и италианския народи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3394p 

Разпространяване на статията: