Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

ciampi.jpgПрезидентът на Република Италия Карло Адзелио Чампи  се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх Максим на 14 април в Синодната палата. Италианският президент бе придружен от посланика на Република Италия в България Джан Батиста Кампаньола, посланика на България в Италия г-н Н. Калудов и други високопоставени държавни лица. На срещата присъстваха и Високопреосвещените архиереи Видински Дометиан и Русенски Неофит.

В своето обръщение към високия гост патриарх Максим подчерта ролята и значението на Българската православна църква в съхраняването на националната и религиозна идентичност на българския народ. Като важен момент от най-новата ни история бе изтъкнато  възстановяването на Българската патриаршия. Негово Светейшество запозна г-н Чампи с ролята на новия  закон за вероизповеданията, който допринесе за прекъсване на дългогодишната изолация на БПЦ от културния и духовен живот на съвременна България.

Патриарх Максим изрази и благодарността на цялата Българска православна църква за предоставения от папа Йоан Павел II храм на българската църковна община в Рим.

Президентът Чампи от своя страна акцентира на делото на св. братя Кирил и Методий, съхранено в България и издигнало ги днес в съпокровители на Европа. Той подчерта значението на религията като духовен  двигател на съвременното човечество в изграждането на обединена Европа. Италианският президент сподели и своите впечатления от посещението си  в Рилския манастир през 1981 г. като президент на банка Италия.

Патриарх Максим и президентът Чампи изразиха своята увереност в продължаването на традиционно добрите връзки между българския и италианския народи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3394p 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата