Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (56 Votes)
arhont4_1.jpg
Седемнадесет свещеници от Старозагорска епархия участваха в "ръкоположението" на петричкия бизнесмен Иван Кочев - Чомбе за архонт, излъчено по телевизия BBT в рубриката "Мистерии и факти" тази неделя. В телевизионния репортаж беше съобщено, че специално за архондисването на Чомбе било пристигнало писмо от римския папа, както и че има благословия на Руската църква церемонията да се извърши в руския Шипченски манастир. 

Архондисването, което за първи път беше показано в ефир, наподобява хиротония с трикратни възгласи "Достоен!", поставяне на черна мантия и кръст. Бившият Чомбе, а вече "архонт Иван", получи и грамота лично от Старозагорския митрополит, който я прочете на глас. В нея се казваше, че възвеждането в архонт е извършено от него в качеството му на "Старозагогорски митрополит и свещеноначалник на Великия архонтски събор и в съслужение със 17 свещеници от епархията". Той зарадва Чомбе с новината, че вече ще трябва да се обръщат към него с "Ваше Превъзходителство".

Архонт Иван Чомбе беше счетен за достоен да стане "архонт на Българската православна църква" заради "заслуги" към нея. Той финансира изграждането на бюст на Ванга в Петрич, както и строи параклис в родното си село Първомай.

На събитието присъстваше още един архонт, а именно Илко Йоцов (представян и като Йоцев; "удостоен" е от еп. Тихон - б. р.), бивш зам.-министър на енергетиката и обвиняем по делото срещу Вальо Топлото. На възторжения въпрос на журналистката за "писмото от папата" архонт Илко загадъчно отговори, че повече изявления ще дадат, "когато му дойде времето".

Според публикациите в медиите новите "благородници" плащат за титлата си между 100 и 150 хиляди евро. 

Още в самото начало на архонтската афера Св. Синод на БПЦ през 2007 г. определи архондисванията като незаконни и излезе с нарочно обръщение към обществеността, за да предпази наивните богаташи от измама. В изявлението на св. Синод се казваше: "В наградния фонд на БПЦ и нейните поделения - епархии, манастири и пр. не съществува званието "архонт", то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие. Извършени удостоявания със званието "архонт" от представители на БПЦ са недействителни".Досега по темата за архонтската измама в Двери БГ:


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3399x 

Разпространяване на статията: