Мобилно меню

4.304347826087 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (23 Votes)
1.jpgФинансови ревизори от Светия Синод са открили липса за 500 000 лв. в Троянския манастир “Успение Богородично”, пише "Труд". Игуменът на вековната обител Браницки епископ Григорий нито потвърди, нито отрече новината.

“Ревизията приключи само преди броени дни. Ще мога да се ангажирам с конкретни цифри по нея едва след като получа от Светия Синод доклада на проверяващите”, коментира той. След което наблегна, че ревизията е обхванала делата в манастира през последните шест години, а не за последните месеци.

40-годишният Браницки епископ Григорий бе назначен от Светия Синод за игумен на Троянски манастир на 7 февруари т. г. Той замести предишния игумен Деволски епископ Теодосий. Той беше освободен от длъжност, след като Комисията за защита от дискриминация го глоби с 250 лв. заради дързостта му преди 2 години да изгони от манастира инвалиди в колички, наричайки ги “грешници”.

След като (Теодосий - б. р.) беше изгонен от поста в манастира, дядо Григорий поиска от Светия Синод финансови инспектори да влязат в обителта. Сегашният игумен настояваше в писмо до митрополитите да бъдат проверени най-вече делата на двамата му предшественици - Деволски епископ Теодосий и вече покойния Мелнишки епископ Генадий. Според него било много важно да се установи при какви условия строителна фирма възстановява южното манастирско крило.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33999 

Разпространяване на статията: