Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
1.gif.jpgМоже ли да се търси сходство между посланията, които отправят последователите на различни религии, когато оправдават извършвания от тях терор? Как западните демокрации способстват възникването на ислямския радикализъм, без дори да съзнават? Как ислямизмът се оформя като поличитеска доктрина, чиято цел са не атентатите, а унищожаването на немюсюлманския свят и налагането на световен халифат? Отговори на тези и други въпроси водещият на „Вяра и общество” Горан Благоев търси със своя събеседник – Алекс Алексиев, специалист по ислямския радикализъм и сътрудник в института Хъдсън (САЩ).  Преди това предаването ви предлага един нестандартен поглед към предизвикателната тема за богословието и науките – за това как може да бъде намерен общ език между вярата и рационалния подход във възприемането на света. Ще чуете мнението на световно известни учени и богослови, както и на свещеници, които са приели служението след дълъг път в науката.

В минутите за религиозна култура ще ви покажем приказно-необичайните акварели от Света гора на британския пътуващ художник Дъг Патерсън, а заедно с поета Любен Лачански ще разгърнем стихосбирката му „Храм”. В рубриката ни „Неделно евангелие” ще чуете размислите на столичния свещеник Александър Лашков за чудото на Иисус Христос с починалия син на вдовицата от Наин (Лука 7:11-17). 

Напомняме Ви, че от тази есен „Вяра и общество” вече се излъчва от 8.00 в събота по БНТ-1. Повторението на този брой е на 14 октомври (петък) от 14.45 ч.

Може  да ни гледате и на електронната страница на предаването – „БНТ Продукции”, раздел „Религия и История” -  в сайта на БНТ www.bnt.bg . Всеки пореден брой става  достъпен за потребители след 12.00 ч. в събота. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kuur 

Разпространяване на статията: