Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)
Проф. Георги Попов
В рамките на Светоклиментовите тържества тази година беше почетен и най-големият съвременен изследовател на творчеството на светителя и всеславянски просветител – проф. д. фил. н. Георги п. Атанасов Попов, преподавател по Църковнославянски език и Старобългарска книжнина в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски. По случай навършването преди две години на 65-годишна възраст колеги, ученици и почитатели на видния български богослов, палеославист и медиевист подготвиха и беше представено в библиотеката на БФ новото издание на сборника Пяние мало Георгию, посветено на проф. Георги Попов.

Сборникът съдържа изследвания на български и чуждестранни учени от Русия, Германия, Австрия, Македония, Полша, Италия и др. Тематиката на публикациите е посветена на богословието, средновековната книжнина и литература, химнографията, литургиката. С тези публикации авторите изказват признателността и почитта си към видния български учен и откривател на Светоклиментовото химнографско творчество за науката. Издаването на сборника беше организирано от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и трудът излезе благодарение на продължителната и неуморна работа на редакторския екип - доц. д-р Мария Йовчева - отговорен редактор, проф. д. фил. н. Иван Добрев, проф. д. фил. н. Анатолий Турилов и доц. д-р Емил Трайчев.

Материалните средства за издаването му бяха частично осигурени от Дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет на Р. България, както и от няколко столични църкви. Представяването на сборника се проведе на 23.11.2010 год. от 16 часа в библиотеката на Богословския факултет, която за жалост се оказа твърде тясна, за да побере всички желаещи да присъстват на академичното тържество. Заседанието води гл. ас. Екатерина Дамянова, а гостите бяха приветствани от декана на Богословски факултет доц. д-р Емил Трайчев. Съдържанието на сборника беше представено от проф. д. фил. н. Искра Христова. В кратко изложение тя очерта и основните научни постижения на проф. Георги Попов. От страна на учениците на професора приветствие и благодарност изказа д-р Регина Койчева. От славистичната колегия пък поздравление и поднесе проф. д-р Елена Томова. На тържеството присъства и друг виден български учен – проф. Георги Бакалов, директор на Държавна агенция „Архиви”, съученик на проф. Попов от Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” (1957-1963 г.), тогава на гара Черепиш, където беше интернирано от комунистическата власт и семейството на проф. Бакалов.

Юбилярът беше дълбоко трогнат от оказаната му чест и развълнувано изрази своите благодарности на издателите.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kuku 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]