Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
На 30 и 31 октомври се състоя първото поклонническо пътуване в рамките на творческия проект „Слънце и луна”, който се провежда в Енорйския център при храм „Покров Богородичен”. Проектът е насочен към деца, лишени от родителски грижи, с цел запознаване с православната вяра, учейки се на техниката и догматиката за изписване на икони. Всяка събота доброволци към Енорийския център водят учениците в църквата „Покров Богородичен”. Заедно с богослова Вера Жекова и иконографа Младенка Ланджева децата се запознават с богословието на иконата и овладяват технологията на изписване.

Под лъчите на есенното октомврийско слънце децата на възраст между 13-18 години от Социален учебно-професионален център (СУПЦ) „Княз Борис I”, гр. София, и ДДЛРГ в с. Доганово посетиха красивия град Трявна. Участие в поклонническото пътуване взеха и курсисти от школите по дърворезба и иконопис за деца и възрастни към Енорийския център при храм „Покров Богородичен”. Групата на поклонниците беше много разнородна, но всички имаха една цел - запознаване с историята и възникването на Тревненската иконографска школа. Под ръководството на преподавателката по иконопис Младенка Ланджева и преподавателя по дърворезба Боян Александров учениците разгледаха богатата колекция на тревненската иконописна школа, съхраняваща се в Музея на иконата. Посетиха „Старото школо” – едно от първите светски училища, в което учител е бил Петко Р. Славейков, и „Даскаловата къща” – една от най-красивите ранновъзрожденски къщи, известна със своите резбовани тавани. Видяха и църквата „Св. Архангел Михаил”, съхранила прекрасен резбован иконостас и икони от 18 век.

Младите иконографи усетиха и уютната атмосфера на Соколския манастир „Успение Богородично” край Габрово, в който пренощуваха. На сутринта с голямо вълнение децата участваха и в неделната литургия в храма на манастира. Всички поклонници, малки и големи, взеха благословение от игуменката майка Мелания,  която им разказа за основаването на манастира и храма. Във втория ден на своето пътуване децата разгледаха архитектурно-етнографския комплекс „Етъра”, където се потопиха в духа на народния бит и възрожденските традиции. В ранния следобед посетиха и Катедралната църква „Света Троица” в центъра на гр. Габрово, след което поеха обратно към София, пълни с нови впечатления.

Проектът „Слънце и Луна” се провежда от началото на месец октомври 2010 г. в Енорийския център към храма, като координатор на проекта е Анелия Панева. В проекта участват и доброволци, които с голямо желание подпомагат работата на преподавателите и координатора. В края на учебната година с готовите икони ще се проведе годишна изложба с водосвет, а участниците в проекта ще получат свидетелства.

Пред Музея на иконата в Трявна:Ателие на възрожденски зограф в Музея на иконата:


Св. Богородица Одигитрия, Музей на иконата в Трявна:


В Соколския манастир с игуменката майка Мелания:Светият убрус, икона от Даскаловата къща в Трявна:


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33prk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]