Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_3.gifЗакритото училище “Митрополит Константин” и неговият двор няма да се продават от община Враца, а ще се предоставят на Врачанска митрополия за изграждане на епархийски  културно-просветен център. На заседание на общинския съвет вчера кметът д-р Костадин Шахов прочете писмо от Врачанската митрополия с искане имотът да им бъде предоставен безвъзмездно. Духовниците се мотивират с факта, че той е дарен от митрополит Константин за изграждане на училище. В писмото си до кмета митр. Калиник пише: „Молим за Вашето съдействие и подкрепа  за устройване на епархийския културно-простветен център, чрез който да изпълняваме своята отговорност пред Бога и народа". След огласяване на писмото вносителката на докладната за продажба на училището и двора Мария Петрова оттегли предложението си. На следващо заседание на общинския съвет тя ще внесе докладна за изваждане на имота от програмата за приватизация. 

1_4.gifМитрополит Константин Врачански (1843-1912) развива голяма благотворителна дейност в своята епархия и не само, като подкрепя особено просветната дейност. Той предоставя голяма част от средствата от продажбата на негов парцел в София (2 511 м2) "за просветни и благотворителни цели”. По волята на дарителя голямата част тях са предоставени на училище „Митрополит Константин” във Враца за учредяване на фонд, от чиито лихви да се купуват книги и дрехи за бедни ученици.

Основното училище "Митрополит Константин" беше закрито преди няколко години и обявено за продажба през 2007 г., но купувачи и досега не се намериха. Предлагането му на търг беше оспорвано през последните години от местната организация на ВМРО, която настояваше за превръщането му Православен младежки център.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pqw 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.