Мобилно меню

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (65 Votes)

ДостИзмамаа неочаквано се появи днес една новина – изявление на синодния отдел „Връзки с обществеността“ за това, какво БПЦ в лицето на своя патриарх не е направила. Винаги е по-добре, разбира се, да се споделя какво си направил, но ето, че има и такива „казуси“ (вижте тук).

Новината за тази идея (не знам дали може да се нарече инициатива) на български клирици е добра и интересна. Затова смятаме, че услужливостта и добронамереността на медиите да я разгласят явно е провокирана от желанието на цялото общество Църквата ни да се включва в социално значими дела. А това с телефонните измами наистина е такова. Още повече че „контингент“ както на измамниците, така и на Църквата ни са старите хора. И какво по-естествено от това клириците да поискат да ги защитят? Това им е дори сред основните задъжения, щом са пастири, а не наемници. Затова буди повече тревога, отколкото успокоение въпросното изявление.

Вярно е, че патриархът не може да вземе решение за цялата канонична територия на БПЦ, защото всеки митрополит си е автономен (известният български канонист протопрезвитер академик д-р Стефан Цанков дори по някакъв повод създал определението „анархо-автономен“). Но патриархът можеше да вземе такова решение поне за Софийска епархия. Защото измамниците действат навсякъде, а в Софийска епархия живеят така или иначе 1/3 от българските граждани. Пък и в Софийска митрополия вече има създадени нови отдели и назначени хора за подобни превенционни дейности.

Възможно е също (и неведнъж е ставало) някой амбициозен митрополит да е направил забележка по адрес на Светейшия патриарх от типа: „Какви са тия писаници из медиите? Ние не сме взимали такова решение!“. И тогава някой да е сметнал, че патриархът трябва непременно да се разграничи по този непопулярен начин. Да видим поне, като се съберат синодните членове, какво отношение ще вземат.

Независимо от това, доколко би била ефективна тази идея, заглушаването ѝ направо изтрещя!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfrac 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.