Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)

03b18eb4ff9fa76b9d865861ed34762eУтре, 4 декември, след светата литургия в Стара Загора ще се проведе изборът на нов митрополит в епархията. Избирателите са се събрали от тази вечер, както обикновено, за да се видят и да си поговорят, каквото и да означава това. Около 10 ч. утре трябва да започне гласуването в специална зала в сградата на митрополията. Всичко това ще може да се гледа и по интернет.

Прави впечатление, че по старозагорския избор има едва ли не информационно затъмнение, както някои го определят. Разбира се, при известната зависимост на медиите у нас (от личности и организации) нищо не пречи да се каже на журналистите да не пишат много, да не се вдига шум. Нататък всичко е ясно.

Дори и тези съмнения да са напълно безпочвени, прави впечатление, че се прокраднаха дребни нещица, ей тъй, "за цвят", за определен кандидат, който при това е родом от епархията. Че бил пожелан от д. Галактион да го замести, че бил ходил в епархията лично да агитира в последните дни. И доколкото последното би било нарушение на устава, Двери направи проверка. Оказа се блъф, както се очакваше. Но констатацията на Двери не може да премахне от интернет-пространството "небрежно" лансираното злословие.

Същевременно за друг също вероятен кандидат, когото навремето медиите разкъсваха и разпъваха, сега "ни гък, ни мък". И слава Богу! Защото от жълтении никой не печели, най-малкото потребителите им. Е, едни крайни националисти си пуснаха снимки с един кандидат, но дано не са ги видели много хора. Защото там имаше и противозаконни изказвания на националисти срещу друг кандидат.

Така че всички се надяват утре на трезвата преценка на 36-те избирателя. Те избират своя митрополит, те трябва да си отварят очите и сърцата и да пазят съвестта си чиста. Всички извън епархията също са заинтересовани да се избере най-подходящ кандидат, защото той после ще стане член на Св. Синод, съответно ще носи 1/15 от отговорността за "доброто и полезното за нашите души", както казваме в молитвата.

На добър час и Бог да помага!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wr43r 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски