Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (60 Votes)

indАрхим. Дионисий дължи обяснение не на медиите, а на Св. Синод!

След Шопен на Разпети петък и „Тих бял Дунав” на Възкресение Христово архим. Дионисий неуморимо продължава да произвежда абсурди. Сега пък ще станем свидетели на първата в целия православен свят „пресконференция ex cathedra” (ако случайно някой не познава израза: според римокатолическото учение папата е непогрешим, когато говори ex cathedra, т. е. когато се произнася "от катедрата" си по въпроси на вярата - б. р.).

Това става ясно от изпратено от архимандрита съобщение до медиите, в което се казва, че в неделя от 11.30 ч. "избраният, наречен и утвърден за Стобийски епископ" ще даде „официално изявление в Катедралата след св. Литургия“ по повод провежданата „целенасочена и организирана кампания срещу мен, Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. благоверен и велик княз Александър Невски“ и срещу светото Православие въобще“.

Няма да се спираме върху реда, по който архимандритът подрежда „жертвите“, сред които на първо място е той. По-интересното е отново неординарният му подход към аудиторията, към която насочва обясненията си – медиите и широката общественост. Всъщност архимандритът в качеството си на председател на църковното настоятелство на ставропигия трябва да дава обяснения единствено на архиереите - членове на Св. Синод, пред които е отговорен. Като клирик на БПЦ пък дължи обяснение пред църковното ръководство за действията, които доведоха до уронване на престижа на Българската православна църква и нейния клир сред българското общество.

През годините обаче архим. Дионисий показа, че не може да поема отговорност за постъпките си и не обича да дава обяснения пред висшестоящи (а и практиката го научи, че този номер минава!). Затова отново избира обиколния път – чрез „зрелище”, организирано под купола на храма, да привлече вниманието на медиите и да им даде това, което всяка медия търси – сензацията. И така, в неделя богомолците в храма „Св. Александър Невски” ще станат свидетели на поредното представление – сеир за народа и журналистите! За първи път храмът-символ на цяла една поместна Църква ще се превърне в място за пресконференция на един човек, който има проблем. А съдържанието на „изявлението” е предвидимо: Дионисий вероятно ще съобщи, че „враговете на светото Православие гонят неговия най-грешен и смирен служител – наречения и пр. за епископ архим. Дионисий” и че старателно подготвяната кампания на зли сили ще навреди не само на него, но и на целия Св. Синод, и на цялото Вселенско Православие…

А фактът, че пресконференцията ще бъде дадена „екс катедра”, ще трябва да придаде на изявлението ореола на непогрешимост и боговдъхновеност…

Няма яснота дали председателят на „Св. Александър Невски” има разрешение от Св. Синод да използва ставропигиалния храм за пресконференция, но струва ни се въпросът е реторичен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w99fw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики